Kedai Melayu ken4 tutvp tapi warga asing ‘keb4l’ bebas berniaga musim PKP

KLANG – Warga asing didakw4 ‘keb4l’ dengan menjalankan operasi perniagaan sewen4ng-wenangnya di sekitar kawasan Klang walaupun ketika Perintah Kawalan Pergerakan(PKP) dilaksanakan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pelabuhan Klang, Azmizam Zaman Huri yang membuat siaran langsung melalui Facebooknya ketika tinjauan di beberapa kawasan.

“Salam kepada Tuan Pengarah Penguatkuasa Majlis Perbandaran Klang (MPK). Ini apa? Warga tempatan ke warga asing? Ada lesen ke? Ikut SOP MKN ke?

Azmizam turut mempertik4ikan pihak berkuasa tempatan (PBT) yang seolah-olah tidak meng4mbil tind4kan sewaj4rnya ke atas peniaga warga asing terb4bit.

“Semalam Tuan Pengarah cakap dengan saya MPK sudah ambil tind4kan terhadap semua peniaga-peniaga warga asing. Jangan tipv saya sahabat. Berapa lama sudah pegang jawatan Pengarah Penguatkuasa MPK? Tak nampak ke ni?” katanya.

Azmizam menunjukkan kedai dipercayai milik warga asing beroperasi dalam musim PKP ini.

Beliau turut mend4kwa bahawa apa yang berlaku ini bukan hanya di satu tempat malahan beberapa tempat lain di Klang.

“Nanti saya rakamkan video tempat lain pula ya Tuan Pengarah Penguatkuasa atau Tuan Pengarah Penguatkuasa nak saya buat FB Live baru percaya apa yang saya rakam ni?

“Ini satu permulaan pada hari ini 1 Mei 2020 jam 1615. Nantikan episod video yang seterusnya dan korang rakyat Klang tak akan sangka dengan apa yang ada di Klang ni,” katanya.

Menurutnya, terdapat satu kawasan warga asing berniaga secara terbuka tanpa menghir4ukan tindak4n undang-undang yang bakal dihad4pi.

“Ada satu tempat ni, warga-warga asing ini berniaga dengan meriahnya tanpa lesen dan tanpa ada perasaan t4kut pun dan seolah-olah dilindungi oleh seseorang.

“Tuan Pengarah Penguat kuasa tahu tak tempat ni? Jangan hanya kacau warga tempatan sahaja tetapi warga asing dibiarkan ya Tuan Pengarah Penguatkuasa.,” katanya.

Tindakan Azmizam memuat naik suasana di hadapan kedai runcit warga asing tersebut disokong netizen.

Rata-rata netizen menyifatkan tind4kan tersebut sebagai berani dan PBT perlu ambil serius berkaitan isu yang dibawa ini.

Sinar Harian sedang mendapatkan penjelasan Majlis Perbandaran Klang (MPK) berhubung dakwa4n berkenaan.

Sumber Sinar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @cappucinnolatte

Sumber : https://www.hmtpress.allnws.com/

1 Comment on "Kedai Melayu ken4 tutvp tapi warga asing ‘keb4l’ bebas berniaga musim PKP"

  1. Nerang Tandang | May 2, 2020 at 2:18 am | Reply

    Lesen besar.kepala besar.x takut.suka2 berniaga kat malaysia.cuba org mlysia berniaga tempat dia… sudah2lah kesian anak cucu kemudian hari.jujur, amanah wat kerja.(yg paham2 x paham sudah)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*